mandag den 14. januar 2013

Opdag dine begrænsede overbevisninger

Hvad der gemmer sig inde i din (under)bevidsthed kan godt virke som en sand jungle. Tusindvis af hurtige tanker og blandinger af forskellige følelser kan godt få en til at fare vild. Men fortvivl ej! Under alle dine sammenkædninger af følelser og tanker er der tilgengæld nogle få grundlæggende overbevisninger som du har skabt eller tillært over tiden. Overbevisninger er kort fortalt emotionelle tankemønstre.  Dette indlæg vil primært være inspiration til at lære dine egne overbevisninger at kende. Du kan læse mere om overbevisninger i mit indlæg: "Er du Marinottedukke i dit eget liv?"

 De overbevisninger  vi primært vil luske ud af busken er de begrænsede overbevisninger. Det betyder i al sin enkelhed de tankemønstre som virker hæmmende og skadende på din oplevelse af dig selv. Ved at opdage dem kan du nemlig omprogrammere dem.

 

Eksempler på begrænsede overbevisninger:

For at gøre det let for dig at komme i gang, har jeg lavet en liste med eksempler, så du har noget du kan gå efter (Læg mærke til der ikke står SKAL):
  • Jeg er ikke god nok
  • Det er farligt at tage chancer
  • Der er aldrig tid nok
  • Det er systemets skyld
  • Penge er roden til alt ondt
  • Man opnår kun noget i gennem hårdt arbejde
  • Jeg fortjener ikke lykke
  • Det er dårligt at fejle
  • Jeg dur ikke til noget
  • Jeg kan ikke forandre mig
  • Ingen elsker mig
  • Man kan ikke stole på andre mennesker
Der findes mange flere og forskellige varianter af overbevisninger, men prøv at se listen igennem og start med at lægge mærke til, om der er en af udsagnene, som får din "alarm-klokke" til at ringe. Hvis klokken ringer, så prøv at sig den specifikke sætning 3-5 gange, og fornem om du tillægger den en sandhed. Forsøg at observere følelsen og i stedet for at analysere den (analyse af tanker kan let føre til dom over en selv).  Hvis ikke der er nogle af udsagnene der siger dig noget, er det også helt fint. Grunden kan være at der simpelthen ikke er nogen af dem der er sandheder for dig, men det kan også være fordi du ikke har lært din observerende kraft at kende. Det er bevidsthedsmuskler som skal trænes!

På opdagelsesrejse i overbevisningerne

Ovenstående liste var som nævnt en række eksempler. Måske opdagede du allerede en overbevisning ved at gennemse dem ellers har du nu inspiration til hvordan en begrænset overbevisning kan lyde. At finde de begrænsede overbevisninger er en rejse igennem sindet og kroppen.

Her er nogle forskellige stier du kan gå ad som kan lede dig på sporet af dine begrænsede overbevisninger. Vær på jagt  for turen er ikke for kyllinger. Man må se sandheder i øjnene man ikke kan lide, og du bliver N.Ø.D.T til at være ærlig. Hvis du springer over misser du de vigtige pointer din krop har at fortælle dig, og du vil stadig have de samme begrænsede overbevisninger.


Detektivstien:
Hav luppen klar og indstil dig på med nysgerrighed at lære dig selv at kende. Øv dig i at lægge mærke til hvordan du reagerer i forskellige situationer. Det kan specielt være øjeblikke hvor du bliver vred på en anden person, kører i automatgear og blot reagere på situationen. Man råber eller siger ting man senere fortryder. Se om du kan genkende dine mønstre, og stoppe op i den givne situation og simpelthen sige "hov" nu kører jeg det mønster igen. Det handler altså om at træde ud af sig selv, og lade sig forundre over ens reaktion.  Jo mere du lægger mærke til mønstrene, jo mere vil du også begynde at mærke følelsen der ligger bag. Ser du, det er nemlig ikke så interessant at prøve at analysere sig igennem hvad der udløste hver enkelt situation. Det kan hurtigt blive for indviklet, og det kan ligefrem være en flugt fra sagens kerne. Tilgengæld kan du ved at observere dig selv i forskellige situationer komme på sporet af hvilke følelser du ofte oplever, og på den måde kan du få forbindelse til hvilke begrænsede overbevisninger du går rundt med.

Skribentstien:
Hvis man er helt vildt Liste-glad kan det være en rigtig god idé at skrive sig frem til at opdage sine overbevisninger. Det ligger også en fantastisk power i at skrive ned. Den simple grund er at man selv kan se sort på hvidt hvad det er der gemmer sig inde i ens krop. Man kan tit opleve at hvis man skriver det ned på papir at det nærmest bliver trukket ud af ens hoved, og det begynder at opløse sig og miste power over en.  En god måde at starte på er at fokusere på en vane eller en tendens man er træt af ved sig selv og stille nedenstående spørgsmål. I dette eksempel bruger jeg: Overspringshandlinger.

- Hvilke grunde er der til jeg laver overspringshandlinger? (lav en liste med grunde, og bliv ved med at skrive grunde ned indtil du overhovedet ikke kan finde på flere. Det gør ikke noget de ligner hinanden)

- Hvilke følelser ligger bag mine grunde for at jeg laver overspringshandlinger (Det gør ikke noget det er den samme følelse flere gange. Husk det handler om at lægge mærke til sine mønstre).

- Skriv hvilken frygt der ligger bag hver af dine følelser (det kan sagtens være den samme frygt flere gange)

Når du har besvaret de 3 spørgsmål kan du se hvilke følelser og frygter der oftest går igen og igen på papiret. Afsluttende kan du formulere og skrive ned hvilke overbevisninger du går rundt med. Du kan evt. benytte min overbevisningsliste til inspiration.

Meditationsstien:
Meditationen er nok den mest powerfulde måde at finde sine begrænsede overbevisninger på. Mange synes meditation virker svært fordi de tror at der ikke må foregå tanker mens man mediterer, og det er altså ikke helt sandt. Prøv at forestil dig det som et rullebånd, hvor tankerne kører forbi dine øjne. Du tager bare ikke stilling til dem. Du lader dem blot passere. Det er at observere.

Meditation kan udføres med forskellige træningsøvelser. En let og effektiv måde er at bruge visualisering. Sæt dig til rette og luk øjnene. Forestil dig en  lommelygte, som lyser ind i din bevidsthed.  Du finder en overbevisning. Den kan ligne blå bold,  en tryllestav eller et glas syltede agurker. Det kan være lige hvad din fantasi siger til dig. Saml overbevisningen op og undersøg den . Hvad ser du på den, hvordan er den at røre ved og mærk derefter hvilke følelser du oplever ved at stå med overbevisningen. Prøv derefter at mærk hvilken følelse der ligger bag denne følelse, og hvilken følelser der ligger bagved igen.  Se dig selv som et løg hvor du skræller flere og flere lag af. Når du bruger tid på at mærke hvert lag giver du plads til at forløse noget i kroppen. Du arbejder faktisk direkte med overbevisningens energi og du behøver i princippet ikke at sætte navn på overbevisningen.


Jeg vil i senere indlæg skrive endnu flere værktøjer og sætte mere fokus hvordan man kan komme de begrænsede overbevisninger til livs, men det vigtigste er først og fremmest at være med de overbevisninger man opdager, og det alene kan i flere tilfælde få dem til at opløse sig.


Lad mig høre hvad i synes om de pågældende værktøjer og fortæl endelig om jeres oplevelser med dem. Har du selv en fantastisk måde at finde frem til overbevisninger på, så del den endelig. :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar