torsdag den 31. januar 2013

Hvorfor bliver vi afhængige?

Vi danskere er forunderlige vanedyr som elsker at klinge os til trøstende ritualer. Nogle mennesker kan ikke få deres hverdag til at fungere uden deres vanlige morgenkaffe. Andre er helt besat af at komme ud og holde deres rygepause. Flere af os elsker at dyrke sukkerrosen. Biograftur uden sodavand og popcorn, eller lørdag aften uden tv-guf er bare ikke rigtig hyggeligt. Åh ja, og så der den store illusion om at en bytur ikke er god hvis man ikke er fuld, hmm.

Alkoholen, kaffen, smøgerne og sukkertrangen har vi for længst anerkendt som afhængigheder. Skyldfølelserne bluser op, men vi kan bare ikke lade være! Hvorfor dropper vi ikke bare undskyldningerne og stopper det pjat!?

Lad os se på betydningen bag ordet afhængighed. Hvis vi skiller ordet har vi noget med at hænge sig i. Vi vil gerne holde fast på noget. Hver gang vi har noget at holde fast i føler vi os trygge, og der har vi allerede svaret. Flere af os er absurde tryghedsnarkomaner. Vi ryger, drikker og spiser fordi vi søger et quick-fix til at holde os glade og tilfredse. Den virkelige afhængighed er altså at holde os til noget der er let og trygt at gøre, og det er derfor vi gør det om og om igen! Vi er især tilbøjelige til det fordi vi gerne vil undgå at forholde os til svære følelser. Måske kender du til at have en dårlig dag, og man bare har lyst til at gå hjem og æde en plade chokolade eller bøtte is. Vi elsker at finde en vej udenom og genoprette trygheden. Det værste er at mange af vores afhængigheder igen opstår pga. en latterlig idé(overbevisning) om at negative følelser ikke er i orden at have. Derfor begraver vi dem f.eks.  med tonsvis af sukker. Vi glemmer at forholde os til den reelle situation! Der ligger også en stor frygt for forandring bag.Vi kan godt lide illusionen om at alting er som det altid har været, og derfor nægter vi ofte ubevidst at stoppe med vores afhængighed.

Hvis du siger jamen jeg elsker min kaffe og smøger, så er det sgu fint med mig! Men hvis din skyldfølelser ofte melder ind eller du ikke kan få dagen til at hænge sammen uden jævnlig stimulans, så bør alarmklokken ringe!!!!!! - Det handler om intentionen bag du tænder smøgen. Hvis du nyder isen, kaffen eller smøgen og virkelig er i nuet og glæden ved disse ting, så fejre du oplevelserne. Det sjove er faktisk, at hvis man forstår at leve i nuet finder man ofte flere forskellige måder at nyde sit liv på, og kommer i balance. Det er kun overdrevet brug og stimuli af en eller få ting som gør det usundt for dig!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar